Digitaler werken

Leden van samen Voor Betere Zorg (VBZ) en Sigra hebben de krachten gebundeld en werken samen aan het verbeteren van digitale vaardigheden.

Samen digitaal vaardig. Wat kan jij doen?
Lees het emagazine.

Leden van samen Voor Betere Zorg en Sigra hebben de krachten gebundeld en werken samen aan het verbeteren van digitale vaardigheden. Samen willen ze eraan bijdragen dat alle organisaties en cliënten mee kunnen blijven doen, vooral nu de wereld om ons heen verwacht dat er digitaal gewerkt wordt en dit extra digitale vaardigheden vereist. samen Voor Betere Zorg en Sigra hebben daarom het emagazine ‘Samen digitaal vaardig’ gemaakt, waarin kennis en ervaringen gedeeld worden. De nieuwste editie van het emagazine is van januari 2022.

In het emagazine vind je de ervaringen van collega-organisaties, feiten, suggesties en kennis. Het biedt inspiratie en concrete handvatten om werk te maken van het verbeteren van de digitale vaardigheden of het werken aan digitale vaardigheden in jouw organisatie te borgen. De inhoud van het emagazine geeft antwoord op de vragen die onze leden stelden tijdens de inventarisatie-gesprekken. Het is aangevuld met inzichten en kennis ontwikkeld door de landelijke coalitie digivaardig in de zorg en organisaties uit de regio die al langer actief zijn met het verbeteren van de digitale vaardigheden.

Het emagazine is ingedeeld in drie fases waarin jouw organisatie zich kan bevinden: de oriëntatie -, de initiatie-  en de borgings/ bezig fase met bijpassende informatie en tips & tricks. Uiteraard vind je ook informatie hoe je cliënten kunt betrekken, wie er allemaal betrokken zijn bij het verbeteren van digitale vaardigheden, en financierings- en subsidiemogelijkheden. Om kennisuitwisseling mogelijk te maken en met elkaar in contact te komen, worden inzichten van verschillende organisaties gedeeld en samenwerkingsinitiatieven toegelicht. 

Deel jouw ervaringen en inzichten met het verbeteren van de digitale vaardigheden in jouw organisatie met innovatielab@sigra.nl. Dan delen wij die in de volgende editie van het emagazine!

Inzicht, inspiratie en materiaal

Nieuwsflits ‘Samen digitaal vaardig’

Door corona heeft digitale zorg een vlucht genomen. Daarom is het werken aan een digitaal vaardige zorgorganisatie nog belangrijker geworden. Wij vinden het mooi om te zien hoeveel van onze leden hier actief mee aan de slag zijn. Lees in de nieuwsflits van december 2021 over nieuwe ontwikkelingen en aanbod rondom het verbeteren van de digitale vaardigheden.

Coalitie Digivaardig in de zorg

De landelijke coalitie Digivaardig in de zorg zet zich al jaren in voor het verbeteren van digitale vaardigheden en ondersteunt zorgorganisaties bij het digivaardig maken van hun medewerkers. In juni 2019 organiseerde Sigra met projectleider Suzanne Verheijden een informatiebijeenkomst. Enkele organisaties zijn zelfstandig aan de slag gegaan met het landelijke project als uitgangspunt.

Rapportage Utrechtzorg

Werken aan digivaardigheden loont! Dat is de uitkomst van de evaluatie van het programma digivaardig van onze collega’s van Utrechtzorg. Kijk op Utrechtzorg.net voor meer informatie.

Hoe digivaardig ben jij? Doe een zelfstest

Op de website van de coalitie Digivaardig in de zorg is gratis (onderwijs) materiaal te vinden dat in alle sectoren van zorg en welzijn ingezet kan worden. Op de website staan ook gratis zelftesten. De testen laten zien op je de vaardigheden hebt om basale digitale werkzaamheden efficiënt te kunnen verrichten. Na afloop krijg je tips over ontwikkelgebieden en hoe je uiteindelijk makkelijker kan werken en zo meer tijd overhoudt voor het werken met je cliënt. Er zijn zelftesten digitale vaardigheden voor mensen werkzaam in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, de thuiszorg, gehandicaptenzorg, GGZ en ziekenhuizen.

Digihulplijn 0800-1508

Lukt het niet online? Getrainde vrijwilligers helpen je op weg met al je digi-vragen over je computer, laptop, mobiel én tablet. Wijs medewerkers en clienten op de Digihulplijn 0800-1508. Het gratis nummer is elke werkdag tussen 09:00 en 17.00 uur bereikbaar.

Publicatie: Nut en noodzaak digivaardigheden

Wil je managers, bestuurders of andere beslisbevoegdheden meenemen in het project om samen voldoende digivaardig te worden? De publicatie Nut en noodzaak van het investeren in digitale vaardigheden in de zorg helpt zorgorganisaties om het belang van meedoen af te wegen. 

Podcasts over digitale vaardigheden

Voor tijdens de vakantie of elk ander moment. Beluister verschillende podcasts rondom digitale vaardigheden via: https://www.digivaardigindezorg.nl/luisteren-tijdens-vakantie-podcasttips-voor-onderweg-of-thuis

Hoe komen we samen verder?

We hebben grote plannen. Alleen samen kunnen we dit bereiken. Inge is gestart met een behoefte-inventarisatie onder al onze leden. Ben je nog niet gebeld door ons, maar wel geïnteresseerd of betrokken bij het digivaardig maken van jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. We zijn bijvoorbeeld benieuwd naar:
– Onderzoeksresultaten tot nu toe: Is er in jouw organisatie een onderzoek/ nulmeting/evaluatie.oid gedaan naar of over de digivaardigheden in jouw organisatie?

– Heeft jouw organisatie ook materiaal ontwikkeld of is er materiaal in ontwikkeling?

– Wat doet jouw organisatie al in het verbeteren van de digivaardigheden?
Neem ook contact met ons op als je (meer) betrokken wilt worden bij de onderstaande plannen.

 

Dit zijn we vanuit samen Voor Betere Zorg van plan

Iedere organisatie is anders en het digivaardig maken van de organisatie vraagt maatwerk, maar door elkaars resultaten te delen inspireren elkaar om tot een aanpak te komen die het beste past bij jouw organisatie. Wij willen jullie daarom graag met elkaar in contact brengen, goede voorbeelden uitwisselen, kennis delen en hergebruiken van elkaar wat mogelijk is. Neem contact met ons op als je (meer) betrokken wilt worden bij de onderstaande plannen.

  • Inzicht en overzicht geven in elkaars projecten en resultaten.
  • Werksessies organiseren om te komen tot een op maat gemaakte projectaanpak voor elkaars organisaties. samen Voor Betere Zorg faciliteert de sessies en zorgt dat je met concreet resultaat de sessie verlaat.
  • Organiseren van inspiratie- en kennissessies in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen.
  • Onderzoeksgegevens verzamelen bij VBZ-leden om regionale sturingsinformatie te genereren en resultaat zichtbaar te maken.
  • Oprichten regionaal netwerk digivaardigheden. Via dit netwerk wordt je als eerste op de hoogte gebracht van regionale en relevante landelijke inzichten en activiteiten
 
 
Tijd voor MAX, eenmalig gebruik voor uitzending

Inge Müller

Adviseur Werken in de Zorg