Werkconferentie 'Samen werken aan arbeidsinnovatie'

Op 12 april zetten we onze schouders onder de opgaven van nu tijdens de regionale Werkconferentie ‘Samen werken aan arbeidsinnovatie’.

Ontmoet, leer en inspireer!

Leden van samen Voor Betere Zorg en Sigra staan voor dezelfde opgaven: het toenemende personeelstekort het hoofd bieden en kwaliteit van zorg garanderen. Innovatie en regionale samenwerking zijn daarbij essentieel.

Door te experimenteren en te innoveren kunnen we het werken in de zorg anders en slimmer organiseren. Op dinsdagmiddag 12 april werd je geprikkeld en geïnspireerd door voorbeelden van anders werken uit de praktijk. Laten we samen werken aan arbeidsinnovatie voor toekomstbestendige zorg.

Shot of happy senior women using virtual reality headsets together at a retirement home

Programma

12.00-13.00 uur | Inloop met lunch
Na een heerlijke lunch leidt dagvoorzitter Kim Coppes ons vanaf 13.00 uur door een inspirerende middag.

13.00 uur | Opening
Een introductie op het thema door Roel de Bruijn, bestuurder van Ons Tweede Thuis en voorzitter van het bestuur van samen Voor Betere Zorg.

13.10 uur | Spreker 
Niek van den Adel, internationale spreker, geeft zijn visie op zorginnovatie vanuit patiëntperspectief.

13.35 uur | Paneldiscussie
Een dialoog over de stappen die we samen kunnen zetten om arbeidsinnovatie te versnellen, met Elles Visscher, adviseur zorginnovatie van Zorgkantoor Zilveren Kruis, Jan Welmers, bestuurder van  Heliomare, Jean Willem Barzilay, bestuurder van SEIN en Roel de Bruijn, bestuurder van Ons Tweede Thuis. 

14.00 uur | Twee workshoprondes
Schrijf je vooraf in of bezoek het Innovatie-inspiratieplein.

16.00 uur | Oogst van de dag

16.30 uur | Netwerkborrel

Spreker Niek van den Adel

Niek neemt ons mee in wat er te leren valt van iemand die op 28-jarige leeftijd zijn leven opnieuw moest inrichten: hij die niet meer de gebaande paden kon lopen, maar op zoek moest naar een nieuwe verbinding met de mensen om zich heen en met zichzelf. Hoe vertalen die lessen over transformatie, weerstand, veranderingsmoeheid en een verbreding van het wereldbeeld zich naar een organisatie en de regio? Niek van den Adel: “Inspiratie komt uit jezelf. Ik geef je alleen maar een zetje.”

Workshops

Er vinden twee workshoprondes plaats. Schrijf je vooraf in.

Een betere zorglogistiek rondom ouderen

Workshops

Of… bezoek tijdens de workshoprondes het Innovatie-inspiratieplein.

Innovatieve methodiek van Smart Makers Academy Metrolijn

Stress meten door middel van sensoren en slimme algoritmen 

Innovatie-inspiratieplein

Bewegen is belangrijk voor cliënten met een verstandelijke beperking. Symphonic eMotions is een virtueel muziekinstrument dat je bespeelt door middel van beweging. Een camera registreert de beweging van je lichaam en vertaalt deze informatie naar geluid en muziek.

Smartrobot Solutions legt uit hoe robots het verschil in de zorg kunnen maken. Zo geeft Robotmaatje ondersteuning bij de dagelijkse structuur, promoot activatie en gaat eenzaamheid tegen. Ons Tweede Thuis heeft onlangs een pilot afgerond met Robotmaatje.

Kijk eens door een andere bril naar Zorg & Welzijn. Het WSP IJmond en Zeldenrust projects laten met 4 VR-brillen diverse beroepenfilmpjes zien, waaronder enkele filmpjes voor zorgfuncties. Laat je realistisch en levensecht oriënteren, buiten de zorg- en welzijnsorganisaties.

In het Nova Innovatielab komen zorg en technologie samen. Het Innovatielab laat twee projecten zien waarin ze samenwerken met De Hartekampgroep. De inzet van VR-brillen voor agressiehantering én onboarding dagbesteding voor bewoners met een verstandelijke beperking en autisme.

Pot Jonker Advocaten staat klaar voor al jouw vragen over wat er gebeurt als alles anders wordt aan je functie. Hoe zit het dan met het functiehuis en wat zijn rechten en plichten van werkgever en werknemer? Naast arbeidsrecht gaan ze in op ondernemingsrecht en kun je bij hen terecht met vragen over vastgoed, zoals duurzaamheidsvastgoed.

Via een veilige online verbinding kan de zorgmedewerker een Smart Glasses van 1Minuut Zorginnovatie opzetten en met een professional op afstand (video)bellen, chatten en bestanden delen. Via een ingebouwde camera kijkt deze professional op afstand mee door de ogen van de brildrager. De zorgmedewerker kan de adviezen en aanwijzingen van de collega direct uitvoeren. Groot voordeel is dat cliënten ervaren is dat ze snel en effectief geholpen worden door hun vertrouwde zorgmedewerker.

Aquatime (Soluvation) is een intelligent drinkglas dat continue de vochtinname van een persoon monitort. Op het glas is zichtbaar hoeveel iemand heeft gedronken en deze date wordt gestuurd naar de Cloud (inzichtelijk voor verzorgers, zorgmedewerkers en eventueel familie). Uit onderzoek is gebleken dat valincidenten en ziekenhuisopnames vaak veroorzaakt worden door een tekort aan vocht/uitdroging. Door de vochtinname te stimuleren, zal het aantal valincidenten en ziekenhuisopnames afnemen.

Praktische gegevens

Georganiseerd door:

Mede gesponsord door:

Tijd voor MAX, eenmalig gebruik voor uitzending

Contact?

Marion Fisser

Programmamanager Arbeidsmarkt in Balans

AangepastIMG_1295.3

Contact?

Marike Groenendijk

Programmacoördinator Sociale en Technologische Zorginnovaties