Toolkit scenariodenken

Om gesprekken op gang te brengen over de mogelijke toekomst vind je op deze pagina tools en inspiratie.

Toolkit scenariodenken

Een pandemie bereikt ons land: het was een radicaal maar plausibel scenario waar we al rekening mee hadden kunnen houden, zeggen scenario-experts. We vinden het belangrijk om alert te zijn op toekomstige onzekerheden en potentiële gevolgen. Daarmee heb je oog voor de duurzaamheid van activiteiten. Om die reden schenken samen Voor Betere Zorg en SIGRA de komende periode extra aandacht aan scenariodenken. Om gesprekken op gang te brengen over de mogelijke toekomst vind je op deze pagina tools en inspiratie. Ook delen we hier inzichten uit scenariogesprekken die wij hebben begeleid en gevoerd.

Waarom deze toolkit scenariodenken?

  • Aandacht voor langer termijn denken komt duurzaam beleid in de zorg ten goede
  • We bieden inspiratie en hulp bij het voeren van gesprekken over de toekomst
  • We delen inzichten die ontstaan vanuit deze gesprekken

We gebruikten scenariodenken onder meer voor Post Corona scenario’s

Onlangs gingen 13 zorg- en welzijnsbestuurders in de regio Kennemerland, Amstelland en Meerlanden in gesprek over ‘Post Corona Scenario’s’. De strategische dialoog ging met name over hoe innovaties zich de komende tijd gaan uitpakken: welke rol gaan data en expertise in de zorg innemen? Hoe wordt invulling gegeven aan de schaarste (financiën, personeel) in relatie tot de regionale vraag naar zorg? Fundamentele innovaties kunnen zich in twee richtingen bewegen: of er komt een herpositionering van fysiek menselijk contact als kern van de zorg, of er ontstaat een herpositionering van de rol van data en expertise in de zorg. De scenario’s zijn door samen Voor Betere Zorg gebruikt ter input van een regionale samenwerkingsagenda.

Ga je aan de slag? Materiaal voor leden

Is je interesse gewekt en wil je aan de slag met het onderwerp binnen samen Voor Betere Zorg of voor jouw organisatie? Voor leden hebben we aanvullend materiaal dat je hierbij mogelijk kan helpen. Verder kunnen wij (of bureaus gespecialiseerd op gebied van scenariodenken) je mogelijk ondersteunen. Neem contact op met Helen Passchier via mail: h.passchier@vbzkam.nl 

Tijd voor MAX, eenmalig gebruik voor uitzending

Helen Passchier

Programmacoordinator zorg en sociaal domein

VBZ-RGB-DiapA-PNG-Klein

Leidsevaart 582
2014 HT Haarlem
vbz@vbzkam.nl
023-532 21 51

Snel naar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Door in te schrijven, stem je in met het privacybeleid.

Privacy statement

Disclaimer

Cookieverklaring