Woensdag 22 juni | 2022

Centre of Expertise Preventie van Hogeschool Inholland organiseerde festival en gala

Een terugblik op het festival

De Hogeschool Inholland heeft in 2020 het Centre of Expertise (CoE) Preventie in zorg en welzijn opgericht en de hand uitgestoken naar maatschappelijke partners om daarin mee te doen. Het CoE is dé hotspot waar alle expertise samenkomt, waar we voorwaarden scheppen voor vernieuwing en waar we met elkaar willen komen tot onconventionele oplossingen voor gezondheids- en welzijnsproblemen. Al eerder organiseerde het CoE bijeenkomsten in Egmond aan Zee en in Haarlem en nu dus op 8 juni een festival en gala in de Meervaart in Amsterdam.

Van toeschouwer naar ‘doeschouwer’
Tijdens het festival konden bezoekers zich onderdompelen in een reeks van workshops, films, lezingen, podcast en ander belevingen. Eén van die activiteiten was het jongerentheater Formaat met de voorstelling ‘2 DO or not 2 DO’. Aan de hand van participatief theaters (van toeschouwer naar doeschouwer) beelden zij situaties uit die uit het publiek worden opgehaald. Zij doen gewoonlijk in interactieve sessies met jongeren, ook jongeren met een licht verstandelijke beperking. De filosofie is dat je onder deze doelgroep meer bereikt met beelden dan met taal. Wij hebben ondervonden dat dit niet alleen voor jongeren geldt.

De ethische kant van robotica
Na een intermezzo met insectensnacks en gezonde smoothies, was het tijd voor de documentaire ‘Ik ben Alice’ met introductie door onderzoeker Margot van Kemenade. Deze documentaire gaat over de inzet van robotica bij eenzame ouderen. Het was ontroerend om te zien en ook fijn om over de ethische kant van robotica in gesprek te kunnen gaan. Het is een onontkoombare ontwikkeling, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt, dus we kunnen het maar beter omarmen en de verdere mogelijkheden ontdekken.

Wijkgerichte GGZ in nieuw jasje?
In de studio waar podcasts gemaakt worden, pikken we nog even het topic wijk- en herstelgerichte GGZ mee. De boodschap is niet nieuw: voor een gezond functionerende samenleving is het nodig dat de formele en informele (steun)structuren beter op elkaar afgestemd worden. In het nagesprek met onderzoeker Ympkje Albeda leggen we nog de link naar de regio Kennemerland/Haarlem waar jaren geleden Wijkgerichte GGZ geïntroduceerd is. Wellicht ook een interessant gebied voor Hogeschool InHolland om vervolgonderzoek te doen.

Gezondheidsbescherming als overheidstaak
Na een – hoe kan het ook anders – veganistische maaltijd, maken we ons op voor het gala. Opnieuw een heel gevarieerd programma, waarin grote namen als Erik Scherder, Jet Bussemaker en Anne-Mei Thé op het toneel verschenen. Vooral de oproep van Erik Scherder is bijgebleven: preventie is een maatschappelijke opgave, waar de overheid verantwoordelijk voor is. Hij pleit er dan ook voor om het ‘gezondheidsbescherming’ in plaats van preventie te noemen. Behalve de woorden zijn ook de beelden van onder andere Cardiac Output (dansgroep met mensen met en zonder een beperking) op ons netvlies gebrand. Ander beeld wat bijblijft is de animatie die de hele avond omvat, zie foto.

Helen

Contact?

Helen Passchier

Programmacoördinator Zorg en Sociaal domein