Donderdag 14 april | 2022

 

Terugblik werkconferentie 'Samen werken aan arbeidsinnovatie'

Ontmoet, leer en inspireer!

Innovaties in Zorg & Welzijn tijdens de regionale werkconferentie ‘Samen werken aan arbeidsinnovatie’

Op dinsdag 12 april vond de regionale werkconferentie ‘Samen werken aan arbeidsinnovatie’ van de samenwerkingsverbanden samen Voor Betere Zorg en Sigra plaats. Zorg- en welzijnsorganisaties uit Noord-Holland kwamen deze middag in het Van der Valk Hotel Haarlem bijeen. 128 deelnemers werden geïnspireerd en geprikkeld met innovaties om het werken in de zorg anders en slimmer te organiseren.

Na de lunch werd de werkconferentie geopend door dagvoorzitter Kim Coppes. Roel de Bruijn, bestuurder van Ons Tweede Thuis en voorzitter van het bestuur van samen Voor Betere Zorg, gaf inzicht in de arbeidsmarktcijfers in de regio. Daaruit bleek dat de sector Zorg & Welzijn voor een grote opgave staat. De zorgvraag neemt steeds sneller toe, terwijl het personeelstekort groeit: in de regio KAM tot ruim 15.000 in 2030, een verdubbeling van het huidig tekort.

Visie vanuit patiëntperspectief
Keynote spreker Niek van den Adel nam vervolgens het woord. Hij deelde zijn visie vanuit patiëntperspectief op het thema zorginnovatie. Hij ontroerde en inspireerde de zaal met zijn visie op veerkracht. “We zijn, met name zorg- en welzijnsprofessionals, ontzettend goed in het bieden van hulp. Maar durf ook hulp te vragen. Zorgen voor anderen, begint bij jezelf”, aldus Niek.

Dialoog rondom regionale kracht
Aansluitend bogen Jan Welmers, bestuurder van Heliomare, Jean Willem Barzilay, bestuurder van SEIN, Roel de Bruijn, bestuurder van Ons Tweede Thuis en Inge Müller, senior adviseur Werken in de Zorg bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zich over de nemen stappen om arbeidsinnovatie te versnellen. Barzilay benadrukte het belang van regionale samenwerking. “Regionale samenwerking is essentieel. We moeten samen optrekken om het toenemende personeelstekort het hoofd te bieden en kwaliteit van zorg te garanderen.” Verder kwam in het gesprek het creëren van ruimte binnen organisaties om te innoveren, het belonen en stimuleren van medewerkers en een platform voor ZZP’ers aan bod.

Zes interessante workshops
De deelnemers verspreidden zich vervolgens over de verschillende ruimtes waar de workshopleiders hen opwachtten voor een tweetal sessies gevuld met kennis, inspiratie, ervaringen en good practices. Zo konden de zorg- en welzijnsprofessionals kennis en ervaring opdoen over functiedifferentiatie, methodieken die je als organisatie op het digitale spoor zet, skills-based werven, selecteren en opleiden, stressherkenningstechnlogie en er werd een project uitgelicht rondom zorglogistiek voor kwetsbare ouderen.

Geïnspireerd raken op het innovatieplein
Op het Innovatie-inspiratieplein kregen organisaties het podium om te vertellen over hun innovaties. “Het bruist in onze regio van creatieve innovaties en initiatieven met een positieve impact op de zorg”, aldus Marike Groenendijk, Programmamanager Sociale en Technologische Zorginnovaties van samen Voor Betere Zorg. “Goede voorbeelden van zorginnovaties die echt werken en waar anderen profijt van kunnen hebben, delen we graag. Met als doel de implementatie van slimme zorginnovaties te versnellen om de zorg in de toekomst betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden.” De deelnemers konden onder andere een serveerrobot aan het werk zien, via een VR-bril  zich oriënteren op een baan in de zorg, een dansje wagen bij Symphonic eMotions en expertise op afstand krijgen met behulp van slimme brillen.

De dag werd afgesloten met een conclusiebingo en een feestelijke netwerkborrel. “Goed georganiseerd, inhoudelijk interessant en de samenstelling van deelnemers leverde goede verbindingen op”, aldus één van de deelnemers.

Dank aan een ieder voor zijn of haar bijdrage aan en aanwezigheid op deze dag. We kijken terug op een geslaagde middag en hopen een ieder weer te mogen verwelkomen op onze volgende conferentie!

Georganiseerd door:

Mede gesponsord door:

Pot Jonker draagt graag bij aan de ambitie van zorg- en welzijnsorganisaties om de zorg toekomstbestendig te maken.

Tijd voor MAX, eenmalig gebruik voor uitzending

Contact?

Marion Fisser

Programmamanager Arbeidsmarkt in Balans

AangepastIMG_1295.3

Contact?

Marike Groenendijk

Programmacoördinator Sociale en Technologische Zorginnovaties