Donderdag 14 april | 2022

Belofte LVB-netwerk Kennemerland: door samenwerking ‘niet meer rondpompen’


Overzicht


Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Belofte LVB-netwerk Kennemerland: door samenwerking ‘niet meer rondpompen’

Het was de meest opvallende uitspraak tijdens de kick-off van het LVB-netwerk, het regionale netwerk dat is opgericht om een sluitend aanbod te organiseren voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in combinatie met geestelijke gezondheidszorg (GGZ)-problematiek. Op 28 maart gaven bestuurlijke vertegenwoordigers van GGZ- en GZ-organisaties, verenigd in samen Voor Betere Zorg, en inkopers van Zilveren Kruis het startsein voor het LVB-netwerk in Kennemerland.
Kennismaking stond centraal. Hoewel de meeste deelnemers elkaar al eerder ontmoetten – de afgelopen 2 jaar veelal online – was het fijn om nader kennis te maken en met elkaar in gesprek te gaan over deze doelgroep. Er is consensus dat de groep mensen met LVB groeiende is – ruim 10% van de Nederlandse bevolking heeft een IQ van minder dan 85 – en dat GZ- en GGZ-organisaties daar beiden in toenemende mate mee te maken krijgen.
We constateerden dat het huidige aanbod voor mensen met een LVB veelal niet toereikend is. Omdat aanbieders in een deel van de vraag van mensen met LVB kunnen voorzien, dreigen deze mensen van het kastje naar de muur gestuurd te worden of, erger nog: tussen wal en het schip te raken. Om te voorkomen dat dit gebeurt, slaan we de handen ineen en scharen we ons achter de uitspraak ‘niet meer rondpompen’. Ofwel: ‘we brengen ons zorgaanbod/ expertise naar de klant in plaats van andersom.’

Gezamenlijke ambitie

Na kennismaking en eensgezinde beloften, formuleerden we in subgroepen een concrete opdracht. Rode draad daaruit is dat we starten met een groep mensen met LVB en multi problematiek waarvoor nu geen passend aanbod is. Op basis van data-analyse (waaronder wachtlijstgegevens) en onderzoek van casuïstiek verwachten wij binnen een paar maanden zicht te hebben op de omvang en kenmerken van deze groep mensen.
Het is onze ambitie om voor deze groep een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen, waarbij de mens centraal staat en niet het systeem. De GGZ- en GZ-expertise wordt met een eenduidige methodiek (bijvoorbeeld Triple C) bij elkaar én bij de mens met LVB gebracht. In deze aanpak komen wonen, zorg, behandeling, begeleiding en ondersteuning samen. De fundamentele waarden: wonen, werk & wederhelft komen zo óók voor mensen met LVB in het vizier.

Wil je op enige manier bijdragen of wil je meer weten over het LVB Netwerk? Stuur dan een e-mail.


Geinteresserd? Mail ons

Helen

Contact?

Helen Passchier

Programmacoördinator Zorg en Sociaal Domein


E-mail

VBZ-RGB-DiapA-PNG-Klein

Leidsevaart 582
2014 HT Haarlem
vbz@vbzkam.nl
023-532 21 51

Snel naar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vul het formulier in op deze pagina!


Linkedin-in


Twitter


Facebook-f

Privacy statement

Disclaimer

Cookieverklaring

Design door Studio Playground