Dinsdag 9 november | 2021

Masterclass 'Effectieve gespreksvoering bij schurende arbeidsrelaties'

Een terugblik van de Masterclass ‘Effectieve gespreksvoering bij schurende arbeidsrelaties’ van maandag 1 november 2021.

Terugblik Masterclass 'Effectieve gespreksvoering bij schurende arbeidsrelaties'

Fijne collega’s, een goede leidinggevende en een soepel lopend team zijn belangrijke energiebronnen om duurzaam inzetbaar te blijven als zorgprofessional. Als het gaat schuren in de samenwerking en er conflicten ontstaan, dan zorgt dat voor stress. Mensen worden er vaak ook letterlijk ziek van en de kwaliteit van het werk lijdt eronder.

Vanuit het kompas ‘Goed werk & goed werkgeverschap’ zijn er meerdere Masterclasses ontwikkeld.

Hoe herken je als leidinggevende, HR-adviseur, vitaliteitscoach of verzuimmanager een (dreigende) arbeidsconflict? Wat is je eigen rol en positie hierin? Hoe kun je op een effectieve manier het gesprek met elkaar erover aan gaan? Wat als de emoties hoog oplopen? En hoe krijg je boven water waar het eenieder werkelijk om te doen is?

Het antwoord op die vragen heb je ooit wel eens in een opleiding of training gehad, maar het in de praktijk brengen blijkt dan toch veel lastiger. Oefening baart kunst en om het echt onder de knie te krijgen, blijft het een leven lang leren van en met elkaar.

Terugblik 1 november
Op maandag 1 november vond de masterclass ‘Effectieve gespreksvoering bij schurende arbeidsrelaties plaats’ onder leiding van twee ervaren trainers gespecialiseerd in arbeidsmediation in de gezondheidszorg. De meeste deelnemers hadden al behoorlijk wat jaren werkervaring als HR-adviseur of vitaliteitscoach. Na een jaar lang online, konden we deze masterclass weer echt fysiek organiseren. Dit bleek van enorme meerwaarde tijdens het oefenen met vaardigheden. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze collega’s uit andere zorgorganisaties in het echt zagen en praktijkervaringen konden uitwisselen.

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij lastige gesprekssituaties uit de praktijk hadden de deelnemers een korte voorbereidende opdracht gemaakt. De 2 uur durende masterclass was interactief, waarbij theorie werd afgewisseld met korte oefeningen. Aan bod kwamen de vaardigheden ‘Luisteren, Samenvatten Doorvragen’ ‘Metacommunicatie’ en ‘Herformuleren’. Vaardigheden zijn alleen effectief met de juiste grondhouding en laat dat nou juist het allerbelangrijkst zijn. We zijn tenslotte allemaal mensen, met een eigen overtuigingen, karakters en emoties.

Dan voelt het best lekker om primair te reageren met: “Moet jij zeggen, jij doet nooit wat!” want dit pik je natuurlijk niet. Je laat tenslotte niet over je heen lopen. Met verwijten over en weer kom je meestal niet tot een constructief gesprek. Het zal waarschijnlijk verder escaleren en uitlopen op een fiks conflict.

Als je leert luisteren met andere oren, vanuit een grondhouding dat achter ieder verwijt een sterke behoefte van de ander schuilt, kom je veel verder. Probeer het verwijt van de ander maar eens te herformuleren naar de vraag: “Dus voor jou is het belangrijk dat je weet wat je aan een elkaar hebt?” Grote kans dat er dan een ander gesprek ontstaat en er werkelijk op tafel komt waar het de ander om te doen is.

“Verfrissend!” “Verhelderend” “De moeite waard!” dat waren de woorden van de deelnemers na afloop van deze masterclass.

Op verzoek wordt de Masterclass “Effectieve gespreksvoering bij schurende arbeidsrelaties” deze nog een keer geven.

Houd de agenda in de gaten voor meer data en masterclasses vanuit het kompas ‘Goed werk & goed werkgeverschap’.

Voor vragen of meer informatie zie de contactgegevens van Marike Groenendijk hieronder.

AangepastIMG_1295.3

Marike Groenendijk

Programmacoördinator Sociale & technologische innovatie