Dinsdag 6 juli | 2021

Nabij Netwerk en Mooi Leven Huis

In de zomer van 2020 werd in Bennekom het eerste Mooi Leven Huis geopend. Een initiatief van ouders en mantelzorgers van ernstig meervoudig gehandicapte jongeren, dat in co-creatie met Philadelphia tot stand is gekomen.

VBZ-Innovatienetwerkbijeenkomst 6 april 2021

Nabij Netwerk en Mooi Leven Huis

Bij technologische zorginnovatie kunnen we ons allemaal wel een beeld vormen, maar wanneer spreek je nu van een sociale innovatie? En zou het kunnen dat juist sociale innovatie de belangrijkste voorwaarde is om de zorg in de toekomst beter, bereikbaar en betaalbaar te houden met (of zonder) hulp van technologie?

In de zomer van 2020 werd in Bennekom het eerste Mooi Leven Huis geopend. Een initiatief van ouders en mantelzorgers van ernstig meervoudig gehandicapte jongeren, dat in co-creatie met Philadelphia tot stand is gekomen. Co de Gooyer en Paul van Dalfsen, van Nabij Netwerk hebben het hele proces van droom tot realisatie begeleid.

Door te kijken vanuit een ander perspectief, namelijk vanuit de ‘indicatie voor een mooi leven’, in plaats vanuit de ‘indicatie voor zorg’, ontstaat een hele nieuwe en sociale manier van het organiseren van zorg. Daar wilden we als sVBZ-innovatienetwerk graag mee over weten en onderzoeken wat de impact is op de zorgprofessionals en de manier waarop de zorg georganiseerd wordt.

Webinar terugkijken

Nabij Netwerk staat voor de verbinding tussen zorgvrager, familieleden, vrijwilligers en professionals, zodat er één team van betrokken, geïnspireerde mensen ontstaat rondom de zorgvrager. Dat team wil de zorg dragen voor een fijner, rijker en mooier leven. Een organisch geheel dat de verantwoordelijkheid deelt. Het netwerk staat voor Mooi Leven en vormt de basis voor het Mooi Leven Huis. Kijk het webinar over Het Mooi Leven Huis terug.

 

Ingestuurde vragen

Na afloop van de presentatie vond een dialoog plaats aan de hand van onderstaande vragen:

  1. Stel we richten de ouderen-, gehandicapten-, ziekenhuis-en revalidatiezorg in volgens de filosofie van Mooi Leven, welke impact heeft dat dan op het werk van de zorgprofessional?
  2. Stel we geven als zorgorganisatie de monopolypositie op zorg op en we richten de ouderen-, gehandicapten-, ziekenhuis-en revalidatiezorg volgens de Mooi Leven filosofie in. Wat betekent het voor Human Resource?
  3. Wat voor mensen heb je nodig om een mooi leven te kunnen bieden?
AangepastIMG_1295.3

Marike Groenendijk

Programmacoördinator Sociale & technologische innovatie